info

Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli

Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli

Zkrystalizovaný je stále kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno.

„Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětluje Milan Špaček bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.

 

 

Ztuhlý lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med uvést do tekutého stavu buď šetrným zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat.

Jednoduše med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně asi 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

 

Med nepotřebuje být speciálně skladován

Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici.

Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a neohrozila jej vlhkost vnějšího prostředí.

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.