Co jste o medu možná ještě nikdy neslyšeli

Zkrystalizovaný je stále kvalitní
Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno.
„Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ vysvětluje Milan Špaček bývalý včelař a současný jednatel společnosti Medokomerc.
Ztuhlý lze jen rozpustit
Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med uvést do tekutého stavu buď šetrným zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat.
Jednoduše med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně asi 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.
Med nepotřebuje být speciálně skladován
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici.
Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a neohrozila jej vlhkost vnějšího prostředí.
Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.